Codzienność bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście wrogi?
Czasem skorzystanie z rad dietetyka to perfekcyjne rozstrzygnięcie. Czemu? Bo na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą pożywienia. Choćby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Rzeczywiście, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Produkty mleczne także są szkodliwe dla alergików. Wobec tego przed metamorfozami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca różne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, bo nie pragną się przyznać że posiadają jakikolwiek problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że prędko zdobędziemy ładną i szczupłą postawę. Jakkolwiek prawda bywa gruntownie inna i nagminnie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa albo po prostu nie posiadamy siły na to, aby stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Czemu? Bowiem organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i rozpoczyna się chronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. jedzenie bez glutenu Ta ochrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w ciele, szczególnie, jeśli znienacka zjemy nazbyt sporo. To bazowy błąd odchudzających się, prawidłowiej w takim razie rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik