Restauracja Karmelicka Kraków

Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i konsumenci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, jaka z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Pizza Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe węglowodany, jakie akompaniują pokarmom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odkryć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć łatwe bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron przeważnie gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto oraz apetyczne -o to chodzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *